31/1/17

Εφημερίδα Αφρίκα: Είχε δεχτεί υπό όρους τις τέσσερις ελευθερίες ο Χριστόφιας

Αφρίκα:Δέχθηκε υπό όρους τις τέσσερις ελευθερίες ο Χριστόφιας   Το 2010 και συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση στις 4 Ιανουαρίου 2010 των δύο ηγετών, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά έγγραφο για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, έγγραφο στο οποίο συμφώνησε η ε/κ πλευρά αλλά με όρους, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα».
 
Με τίτλο «Αποκαλύπτουμε το μυστικό έγγραφο», η εφημερίδα παραθέτει το σχετικό απόσπασμα από το έγγραφο, στην αγγλική γλώσσα, και γράφει ότι, ενώ η Τουρκία επιμένει στην θέση για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων στα κατεχόμενα μετά την επίλυση του Κυπριακού εντούτοις το θέμα τέθηκε επί τάπητος το 2010 και η ε/κ πλευρά το δέχτηκε, όμως με προϋποθέσεις και όρους.
Σύμφωνα με το δημοψήφισμα, η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε το σχετικά έγγραφο ως «αρχή», αλλά το συνέδεσε με την συμφωνία που θα γίνει σχετικά με τον αριθμό των Τούρκων εποίκων που θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση.
Το σχετικό έγγραφο κατατέθηκε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρώην ηγέτη των Τ/κ, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντηση του με τον Δημήτρη Χριστόφια στις 4/1/2010 και βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες προτάσεις της τ/κ πλευράς.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τέσσερις ελευθερίες θα γίνουν αποδεκτές αν δεν διαταράσσεται η δημογραφική σύνθεση του νησιού και αφού πρώτα ενημερωθεί η Ελλάδα και ζητηθεί η βοήθεια της Ε.Ε. για την εφαρμογή της απόφασης.

Δεν σχολιάζει η Κομισιόν 
Στο μεταξύ, η Κομισιόν θεωρεί ότι προσφέρει καλύτερη υπηρεσία στην επίλυση του Κυπριακού με το να αποφεύγει να μεταφέρει την διαπραγμάτευση στην δημόσια σφαίρα, ήταν η απάντηση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τουρκές για τις τέσσερις ελευθερίες που η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει για τους πολίτες της μετά την επίλυση του Κυπριακού στο κυπριακό έδαφος.
«Όπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εμείς είμαστε εκεί, όπως ξέρετε, αλλά ο ρόλος μας επιτυγχάνεται καλύτερα αν μένουμε στο εσωτερικό της διαδικασίας, αντί να τρέχουμε να σχολιάζουμε κάθε φορά που κάποιος κάνει δηλώσεις».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.