29/12/16

Ο Νίκος Κοτζιάς συναντάται με τον νέο γ.γ. του ΟΗΕ - Το κυπριακό στην ατζέντα των συζητήσεων

Χασαπόπουλος Νίκος 
Συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στις 6 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη. Τρεις ημέρες πριν από τη νέα φάση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, στη Γενεύη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το Κυπριακό, κι αυτός είναι, όπως πληροφορούμαστε, ο λόγος της εκεί μετάβασής του. Ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι από τους πρώτους υπουργούς Εξωτερικών που θα έχουν συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα.Σύμφωνα με πληροφορίες, της εφημερίδας «Φιλεύθερος», η εξέλιξη αυτή (η συνάντηση Γκουτέρες και Κοτζιά) έχει ικανοποιήσει τη Λευκωσία, που θεωρεί άκρως χρήσιμο να έχει ο νέος Γ.Γ. μια πρώτη ολοκληρωμένη ενημέρωση για το Κυπριακό από την ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται συναφώς πως σήμερα Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο τεχνοκρατών, για να συζητήσουν το κρίσιμο κεφάλαιο της ασφάλειας. Οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, πλαισιωμένοι από τις ομάδες τους, θα συναντηθούν σήμερα στην Άγκυρα.

Πέρα από τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν παράλληλα θα προετοιμάσουν και τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος της Αθήνας είναι η συνάντηση υψηλού επιπέδου να γίνει πριν από την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, ενώ η Άγκυρα μάλλον μεθοδεύει αυτή να γίνει στη Γενεύη.

Η Αθήνα πάντως ετοιμάζεται σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο για τη διάσκεψη της Γενεύης έχοντας επιστρατεύσει ειδικούς, ενώ πραγματοποιούνται και επαφές με τρίτες χώρες, για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του «Φιλελευθερου»  θα συσκεφθεί με τη διαπραγματευτική ομάδα στα πλαίσια της προετοιμασίας της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της Γενεύης.

Σημειώνεται συναφώς πως της επίσκεψης Κοτζιά στην έδρα του διεθνούς οργανισμού θα προηγηθεί μετάβαση στην Αθήνα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για συνομιλίες με την ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του θα βρίσκονται στην Αθήνα την  Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, για να συζητήσουν με τον  Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενόψει της νέας φάσης των συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από την 9η Ιανουαρίου μέχρι τη 12η του ίδιου μήνα. Την τελευταία ημέρα, όπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη, με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Στο «ευρύτερο περιβάλλον» της διάσκεψης για την Κύπρο θα βρίσκονται πολλές άλλες χώρες, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να αποτελούν όμως συμβαλλόμενα μέρη.

Σημαντική για τη Λευκωσία είναι η διασφάλιση της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση έχει ενώπιόν της γνωματεύσεις στη βάση των οποίων θα κινηθεί ενόψει Γενεύης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη διαβιβάσει στη Λευκωσία δύο σχετικές γνωματεύσεις, οι οποίες κρίνονται ως πολύ χρήσιμες, καθώς εντοπίζουν τα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν και διεξόδους-λύσεις.

Η Λευκωσία έχει ζητήσει από τέσσερις ξένους ειδικούς γνωματεύσεις για το θέμα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στο αρχείο του Κυπριακού υπάρχουν και άλλες, από προηγούμενες περιπτώσεις.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.