31/10/16

Τ/κ φόρμουλα για εδαφικό - Προτείνουν «λιγότερο έδαφος έναντι ασφάλειας»

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Με χάρτες, στους οποίους θα παρουσιάζονται εναλλακτικά σενάρια στο εδαφικό, θα προσέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο ελβετικό θέρετρο Mont Pelerin, για συζήτηση του εδαφικού, από τις 7-11 Νοεμβρίου. Η προσέγγιση της Λευκωσίας είναι πως τα ποσοστά θα πρέπει να κινούνται πέραν του χάρτη Ανάν (προέβλεπε 28% συν) και πως θα πρέπει οι περιοχές που θα επιστραφούν να είναι πυκνοκατοικημένες, ώστε να επιστρέψει η πλειοψηφία των προσφύγων.

Η τουρκοκυπριακή θέση, όπως την έχουν περιγράψει μέχρι σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, είναι πως από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, δεν χρειάζεται να γίνει σημαντική εδαφική αναπροσαρμογή. Έχει αναφερθεί, αρκετές φορές, πως  θα μπορούσε να επιστραφεί η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και η νεκρή ζώνη και θεωρούν κόκκινη γραμμή τη Μόρφου. Σημειώνεται πως η νεκρή ζώνη δεν είναι κατεχόμενα, αλλά εκχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένα Έθνη για λόγους ασφαλείας. Κατά καιρούς η τουρκική πλευρά διεκδικεί το 50% της νεκρής ζώνης. 

Είναι προφανές πως με μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή συζήτηση επί του εδαφικού, ενώ θα διαφανεί στην Ελβετία κατά πόσο η θέση αυτή είναι αφετηριακή ή τελική. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιεί με τρίτους, ο Οντζίλ Ναμί ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα για επιστροφή της Μόρφου. Ενδιαφέρον θα έχει, επίσης, εάν η τουρκική πλευρά παρουσιάσει χάρτες. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις διαπραγματεύσεις, Ακιντζί και Ναμί έχουν ζητήσει από την ε/κ πλευρά να είναι «ευέλικτη» στο εδαφικό (να μην έχει… υπερβολικές απαιτήσεις όπως η Μόρφου), για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο θέμα της ασφάλειας. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε σε μια από τις πρόσφατες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως μπορούν να ικανοποιήσουν την ε/κ πλευρά στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις φτάνει, όπως υπέδειξε, να ικανοποιηθούν αυτοί στο εδαφικό. Όπως επανέλαβε πολλές φορές, δεν μπορεί η εδαφική αναπροσαρμογή να είναι τόσο μεγάλη όσο στο σχέδιο Ανάν! Ήταν εξαρχής η θέση της τ/κ πλευράς για συζήτηση του εδαφικού με τις εγγυήσεις, ώστε να υπάρξει ένα πάρε-δώσε, όπου να αναδειχθεί η προσέγγιση «λιγότερο έδαφος έναντι ασφάλειας». Θέση που δεν αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και είναι προφανές πως στα πλαίσια της συζήτησης των εκκρεμούντων θεμάτων, όπως αναφέρει και το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών, στην ατζέντα της Ελβετίας θα είναι και το θέμα της ασφάλειας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει, όπως είναι γνωστό, ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί συμφωνία χωρίς την επιστροφή της Μόρφου. Στα πλαίσια των συζητήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει παρουσιάσει την ιδέα των ειδικών περιοχών, στις οποίες έχει εντάξει και τη Μόρφου. Ειδικότερα, πρότεινε τη δημιουργία ειδικών περιοχών στη Μόρφου, Καρπασία, μαρωνίτικα χωριά και Κόκκινα (στρατιωτικής σημασίας για την τουρκική πλευρά). Οι περιοχές αυτές ως έδαφος θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση, όμως φαίνεται πως οι διαμένοντες θα τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης σε μια σειρά ζητήματα όπως είναι οι περιουσίες. Ακόμη θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση στις μεγάλες επενδύσεις ενώ δεν θα γίνει μετακίνηση πληθυσμού (αυτό αφορά Τ/κ κι άλλους). Η πρώτη αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί ήταν αρνητική καθώς επιμένει στην αρχική θέση που αποκλείει τη δημιουργία καντονίων. Όπως πληροφορούμαστε, έχει αναφέρει πως «η Τουρκία θα ανησυχούσε πολύ εάν υπήρχαν θύλακες ομοσπονδιακού εδάφους στον βορρά». Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι θέλουν τα μαρωνίτικα χωριά να ανήκουν στο τ/κ συνιστών κρατίδιο.

Ζητά να είναι «καθαρή» η περιοχή των συνιστώντων κρατιδίων κι αυτό παραπέμπει και στο σχέδιο Β, το οποίο θα έχει δυσκολίες εάν υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται το θέμα να επανέλθει και να συζητηθεί στο Mont Pelerin. Εκ πρώτης όψεως, πάντως, το καθεστώς των ειδικών περιοχών θα πρέπει να διευκρινιστεί, κυρίως σε ό,τι αφορά την εσωτερική λειτουργία τους.

Έχει πολλές φορές αναφερθεί την τελευταία περίοδο πως το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο εδαφικό θα αποτελεί πρόκριμα για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι, πάντως, σαφές πως και να μην προχωρήσουν οι συζητήσεις, πρόθεση του ΟΗΕ είναι οι συναντήσεις να συνεχιστούν στην Κύπρο. Θα χαθεί, ωστόσο, το μομέντουμ!

Τους χάλασε το πάρτι η Αθήνα

Στόχος της τουρκικής πλευράς ήταν διά της συζήτησης του εδαφικού στην Ελβετία, η διαδικασία να περάσει αμέσως σε μια πενταμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο της ασφάλειας. Κοντολογίς, να «κολλήσει» η μια σύναξη με την άλλη. Ο Μουσταφά Ακιντζί ήθελε για τον σκοπό αυτό να μεταβούν στην Ελβετία και εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η μεθόδευσή του αυτή αντιμετώπισε την άμεση αντίδραση της Αθήνας, που άναψε το κόκκινο φως. Όπως πληροφορούμαστε, παρέμβαση προς την κατεύθυνση παρουσίας Ελλάδας και Τουρκίας στις συναντήσεις του Mont Pelerin, έκανε και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει πως για να μπορεί να συζητήσει το θέμα πρέπει να έχει τουρκική παρουσία στον χώρο των διαπραγματεύσεων.

Κριτήρια και προσθέσεις και αφαιρέσεις κατοίκων

Πώς θα επιστρέψουν 100.000 πρόσφυγες με βάση την ε/κ πρόταση

Η ελληνοκυπριακή θέση, με βάση τα κριτήρια που έχει καταθέσει, καταγράφεται ως εξής:
Πρώτο, η επιστροφή 60% εκτοπισμένων ή 100.000 να επιστρέψουν σε περιοχή που θα ελέγχεται από το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
Δεύτερο, η εδαφική έκταση 75% ελληνοκυπριακό συνιστών και 25% το τουρκοκυπριακό.
Τρίτο, οι Ελληνοκύπριοι να ελέγξουν το 60% της ακτογραμμής από το 47% που κατέχουν τώρα.
Τέταρτο, επιστροφή σε ε/κ διοίκηση περιοχών υψηλής συναισθηματικής, ιστορικής, θρησκευτικής σημασίας και συγκεκριμένα οι περιοχές (Έγκωμη, Σαλαμίνα, Χερσόνησος Καρπασίας, Ι.Μ. Αγίου Βαρνάβα, Ι.Μ. Αποστόλου Ανδρέα, Βουνί-Σόλοι).
Πέμπτο, επιστροφή Μόρφου και περιοχής στα δυτικά αυτής προς την κατεύθυνση και του Συριανοχωρίου. Επίσης Έγκωμη, Άγιος Βαρνάβας, Στύλλοι, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος με εκτίμηση επιστροφής προσφύγων 4.766. Το 80% της Αμμοχώστου, επιστροφή 24.000 περίπου. Επίσης, Γερόλακκος, Ζώδια, Αργάκι, Φιλιά, Κατωκοπιά, Μια Μηλιά, Άσσια, Βατυλή, Λύση, Κοντέα περίπου 25.000. Βορειοδυτική Λευκωσία περιλαμβανομένης και της νεκρής ζώνης(!) 3.000. Περιοχή Κυθρέας που περιλαμβάνει πέραν της Κυθρέας, Νέο Χωρίο, Τραχώνι, Βώννη, επιστροφή 5.530. Χερσόνησος Καρπασίας, επιστροφή 9.942.

Η τουρκική πλευρά, θέτει ως βασικά κριτήρια τα εξής:
Πρώτον, πρόσθετες ζώνες, ειδικές ζώνες, καντόνια και θύλακες ή μη συνεχόμενες ζώνες, θα πρέπει να αποκλείονται από κάθε εδαφική αναπροσαρμογή.
Δεύτερο, σημαντικές επενδύσεις και υποδομές δεν είναι διαπραγματεύσιμες.
Τρίτο, δεν πρέπει να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην ακτογραμμή.
Τέταρτο, να δημιουργηθεί ευθεία γραμμή και να είναι περιορισμένες οι μετακινήσεις πληθυσμού.
Πέμπτο, σημειώνεται ότι οι διατάξεις των συνθηκών ορισμένων φάσεων εδαφικής αναπροσαρμογής θα υλοποιηθούν με συγχρονισμένο τρόπο με την έναρξη ισχύος «του νέου πρωτοκόλλου της ΕΕ για μόνιμες παρεκκλίσεις».
PhileNews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.