30/7/16

Σάββας Καλεντερίδης: Οι οικονομικές παράμετροι του πραξικοπήματος στην Τουρκία

  • Τουρίστες βγάζουν σέλφι στην πλατεία Ταξίμ με φόντο τους Τούρκους αστυνομικούς (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Το πραξικόπημα δεν επηρεάζει μόνο το αξιόμαχο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επηρεάζει και την ίδια την οικονομία, αρχής γενομένης από τον τουρισμό, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα στο τουρκικό ΑΕΠ.
Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), το 2010 η Τουρκία ήταν η 7η χώρα του κόσμου από πλευράς αριθμού τουριστών και συναλλάγματος.
Επιπλέον, μελέτη της TurizmDatabank δείχνει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια στην Τουρκία εισέρρευσαν 290 δισ. δολάρια από τον τομέα του τουρισμού. Η συμμετοχή του τουριστικού συναλλάγματος στο ΑΕΠ το 2015 έφθασε το 4,5%, ενώ ο τζίρος είναι το 22,8% του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών.
Παρά τις προσπάθειες Ερντογάν να ενισχύσει τον τομέα, μέσω της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Ρωσία, ήδη η τουριστική βιομηχανία καταγράφει μείωση 25%, με την πορεία να προβλέπεται καθοδική, κυρίως λόγω του πραξικοπήματος.
Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθειά του να χτυπήσει τις οικονομικές «αρτηρίες» του συστήματος Γκιουλέν έκοψε επιδοτήσεις ύψους 240 εκατ. δολαρίων από φορέα ελεγχόμενο από τον πανίσχυρο ιμάμη. Όμως ο φορέας αυτός αποτελούσε ένα σοβαρό βραχίονα στήριξης των τουρκικών εξαγωγών, οι οποίες, παρά τα προβλήματα με τη Ρωσία, είχαν ελαφρά ανοδική πορεία τους πρώτους έξι μήνες του 2016.
Συνεπώς έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα επηρεαστεί και αυτός ο τομέας που φέρνει συνάλλαγμα στην τουρκική οικονομία, με δεδομένο ότι στους επόμενους 12 μήνες η Τουρκία πρέπει να ανανεώσει το μισό της χρέος που διακρατείται από τους εξωτερικούς δανειστές.
Που μπορεί να μην είναι μεγάλο σε σχέση με το ΑΕΠ, δεν είναι μικρό όμως το ποσό: ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s το εκτιμά σε 170 δισ. δολάρια (168 δισ. ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 1/4 του πλούτου που δημιουργείται ετησίως στην Τουρκία.
Με άλλα λόγια, η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να επηρεαστεί και από το πραξικόπημα, (αρκετά ξένα κεφάλαια ήδη έφυγαν την επομένη μέρα), και θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι δανειστές στην Τουρκία, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.
Αν την στηρίξουν, τότε τινάζονται στον αέρα οι ισχυρισμοί Ερντογάν για εμπλοκή των ΗΠΑ και της κακής Δύσης στο πραξικόπημα για τον ανατροπή του.
 Αν όχι...
Δημοσιεύεται στη "δημοκρατία" και το Pontos-news

2 σχόλια:

  1. Το πραξικόπημα σχεδιάστηκε και πυροδοτήθηκε από τους νεοταξίτες της Ουάσιγκτον, με άμεσα αναμεμειγμένους ανώτατους αξιωματικούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

    Οι αποδείξεις είναι πολλές, και γνωρίζουμε πολύ καλά σε ποιό βαθμό το ΝΑΤΟ έχει διαβρώσει τους Τούρκους αξιωματικούς, ειδικά αυτούς που υπηρετούν στις μονάδες που είναι ενταγμένες στους σχηματισμούς του ΝΑΤΟ. Δεν νομίζω ότι επί του προκειμένου ότι υπάρχει κάποια άλλη αξιόπιστη ερμηνεία.

    Είναι αναπόφευκτο για την Αμερικανική Τραπεζική μαφία να χτυπήσει την Τουρκική λίρα μέσω μηχανισμών που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν.

    Προφανώς θα χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα του ταξιδιού Ερντογάν στην Ρωσσία, και κατά πόσον θα έχουμε απομάκρυνση από την ΕΕ και ανάπτυξη κάποιας μορφής συνεργασίας με την Ευρασιατική Ένωση ή άλλους οργανισμούς μη υποταγμένους στα Αμερικανικά συμφέροντα.

    Οι Αμερικάνοι δεν διανοούνται αυτή την στιγμή ότι είναι δυνατόν να δούν ξαφνικά όλη την 20ετή προσπάθεια τους να μετατρέψουν την Μέση Ανατολή σε χάος να καταρρέει μέσα σε ένα μήνα, λόγω Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι πολλες οι ενδείξεις που δείχνουν μια αλλαγη της Τουρκίας ως προς το ΝΑΤΟ - Δύση και την Ρωσσια .Καθολου τυχαίο η πτώση των φανατικών ισλαμιστών στο χαλεπι μια και τους κόπηκε τη γραμμή της Τουρκίας...
    Μεγαλο θεμα ειναι η αλλαγη στρατοπέδου της Τουρκίας....Δεν ειναι απλα πραγματα ,δεδομενου οτι η χωρα αποτελει βαςικο κρίκο της Δύσης στην περιχαράκωση της αρκούδας,λογω των στρατηγικών περασμάτων που ελέγχει.Θεωρω δεδομένο οτι η Δύση δεν θα το αφήσει να κυλήσει μέσα απο τα χέρια της και χει πολλες δυνατοτητες να το κανει,Το καλο για εμας ειναι οτι ο σουλτάνος εκπίπτει συνεχώς στα ματια των δυτικών και καθίσταται περα απο απρόβλεπτος ,πλεον εθρικος για τα συμφέροντα τους...Μια ικανη ελληνική κυβερνηση θα ειχε πεδίο δόξης Λάμπρον να εκμαιταλευτει την σημερινή πραγματικότητα αλλα με τέτοιους φοβικούς και δουλοπρεπείς που χουμε τίποτα καλο δεν εινςι ικανοί να πετύχουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.