27/7/16

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου: Λύση του κυπριακού χωρίς τουρκικό στρατό και εγγυήσεις

Γιώτα Αποστολίδου
Για επίτευξη συγκλίσεων στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, έκανε λόγο στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Οι συγκλήσεις αυτές, είπε, παραπέμπονται, πλέον, στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, για επεξεργασία.
Στην τελευταία συνάντηση, στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών, την Παρασκευή, θα γίνει, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο μια πρώτη, αλλά ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Η προεργασία για τη συνάντηση, είπε, είναι σε εξέλιξη.

Στο θέμα της ασφάλειας του νέου κράτους, που θα συσταθεί, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, έγινε συζήτηση με το ΥΠΕΞ της Ελλάδας και επεξεργαζόμαστε έγγραφο του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.
Στόχος, ανέφερε, είναι να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες ιδέες, τις οποίες ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα αποφασίσει πότε και πώς θα χρησιμοποιήσει.    
Ο κ. Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις  του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι δεν είναι υποβοηθητικές, σ’ αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και τουρκικές εγγυήσεις.  
Αναφορικά με την προαναγγελία συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία προέβη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο πλαίσιο του δεκαήμερου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να έχει καμία συνάντηση με τον κ. Ακιντζί.
Σε άλλο χρονικό διάστημα, διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη.
Αυτή τη στιγμή, κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης και λόγος συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. 
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.