31/7/16

Σε θέση μάχης η Κολωνία για τις συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του Ερντογάν

Αλλά ο πρόεδρος δεν θα μιλήσει «live» Σε θέση μάχης η Κολωνία για τις συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του Ερντογάν  
Οι γερμανικές Αρχές δεν έδωσαν τελικά την άδεια να μεταδοθεί ζωντανά μήνυμα του ίδιου του Ερντογάν στη συγκέντρωση στην Κολωνία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Κολωνία
Με αντλίες νερού και σχεδόν τρεις χιλιάδες αστυνομικούς ετοιμάζεται η Κολωνία για τις διαδηλώσεις υπέρ αλλά και κατά του Ερντογάν που πραγματοποιούνται την Κυριακή στην γερμανική πόλη. Στη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν απαγορεύτηκε να μεταδοθεί ζωντανά ομιλία του ίδιου του προέδρου, αν και θα μιλήσει τούρκος υπουργός.

Έχουν επίσης διοργανωθεί για την Κυριακή άλλες δύο διαδηλώσεις, που προβλέπεται να είναι μικρότερες -η πρώτη από το ακροδεξιάς απόχρωσης Pro NRW, η δεύτερη ως αντισυγκέντρωση σε εκείνη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, διαδήλωση υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη είχε προκαλέσει κύμα επικρίσεων από τα υψηλότερα κλιμάκια της αυστριακής πολιτικής σκηνής. Θέλοντας να αποφύγει έκτροπα, η κυβέρνηση του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει λάβει εκτεταμένα μέτρα για τις συγκεντρώσεις στην Κολωνία την Κυριακή.

Τις τελευταίες ώρες πριν τις συγκεντρώσεις, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιτραπεί να μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση μήνυμα του Ερντογάν προς τους συγκεντρωμένους.

Η τοπική αστυνομία ενίσχυσε επίσης τις δυνάμεις που θα θέσει στο δρόμο κατά 400 ενστόλους, συνολικά δηλαδή 2.700, για την ασφάλεια της συγκέντρωσης μετά την επιβεβαίωση ότι θα παραστεί ο τούρκος υπουργός Αθλητισμού.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Γιούργκεν Ματίες, «στάθηκε δυνατό να αποτραπεί η παρουσία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών».

Η συμμετοχή τούρκών κρατικών αξιωματούχων στη συγκέντρωση έχει ήδη προκαλέσει δυσφορία στη γερμανική πολιτική σκηνή: Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του Σάαρλαντ Κλάους Μπουιγιόν είπε πως «δεν γίνεται να μην μπορούν βουλευτές μας να επισκεφθούν γερμανούς στρατιώτες στην Τουρκία αλλά να μπορεί ο Ερντογάν να στέλνει υπουργούς του σε διαδηλώσεις στην Κολωνία» ενώ ο αρχηγός των Φιλελεύθερων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ κάλεσε την κυβέρνηση να «εξαντλήσει κάθε μέσο ώστε να αποτραπεί η παρουσία τούρκων πολιτικών».

Στην κύρια συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν, την οποία διοργανώνει το «γραφείο εξωτερικού» του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP, η ομάδα UETD, αναμένονται περίπου 30.000 άτομα. Επισήμως, η συγκέντρωση είναι «υπέρ της Δημοκρατίας, κατά του πραξικοπήματος» και όχι ως υποστήριξη στον Ερντογάν.

Η συγκέντρωση προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Αθήνας) και δεν θα υπάρξει πορεία. Θα γίνει στο Ντόιτσερ Βερφτ, περιοχή στην οποία η είσοδος και η έξοδος μπορεί να ελεχθεί σχετικά εύκολα από την αστυνομία και που βρίσκεται στην όχθη του Ρήνου απέναντι από το κέντρο της πόλης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.