30/4/16

Επικίνδυνη Κλιμάκωση Αμερικανο- Ρωσικών Στρατιωτικών Επεισοδίων

 
A Russian Kamov KA-27 Helix closely surveils the Arleigh Burke-class guided missile destroyer USS Donald Cook (DDG 75) while the ship was operating in international waters April 12, 2016. Donald Cook is forward deployed to Rota, Spain, and is conducting routine patrols in the U.S. 6th Fleet area of operations in support of U.S. national security interests. U.S. Navy 6th Fleet photo/Released

Του Μιχαήλ Στυλιανού
Επικίνδυνη ένταση και ηλεκτρισμός, τουλάχιστον από ευρω-ατλαντικής πλευράς- εξελίσσεται σε ανιούσα κλίμακα, με πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να καταγγέλλουν τη Ρωσία για προκλητικές και επικίνδυνες πτήσεις πλησίον αμερικανικών αεροπλάνων και πολεμικών.
Οι ανωτέρω καταγγελίες προβάλλονται από τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ και  -συνοδευόμενες με επαναλαμβανόμενα σχόλια περί ρωσικής επιθετικότητας-  τροφοδοτούν το κλίμα ψυχρού πολέμου.

 Αυτό που παραλείπουν να αναφέρουν ( και τα ελληνικά κανάλια, που αντιγράφουν τυφλά το CNN, το BBC, την Γκάρντιαν και του Νιου Υορκ Τάϊμς)  είναι ότι αυτές οι «πτήσεις πλησίον» γίνονται πλησίον Αμερικανικών αεροπλάνων και σκαφών ηλεκτρονικής κατασκοπείας, πλησίον ρωσικών  βάσεων αμύνης κατά αμερικανικών πυραύλων και πλησίον του ρωσικού εδάφους.

Τέτοια επεισόδια σημειώνονται στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το ΝΑΤΟ αναγγέλλει την  -μετέωρης  νομιμότητας- εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκού Στόλου, και στην Θάλασσα τη Βαλτικής, σε απόσταση πεδίου βολής από τις  ρωσικές βάσεις της  περιοχής του Καλίνινγκραντ.

Θορυβώδη διεθνή δημοσιότητα  και οργισμένες δηλώσεις των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών και ΄Αμυνας, προκάλεσε  η υπέρπτηση από ρωσικό αεριωθούμενο  Su24, στο αμερικανικό αντιτορπιλικό Ντόναλντ Κουκ, την οποία χαρακτήρισαν προκλητική και επικίνδυνη και η οποία, «κατά τους κανόνες εμπλοκής,  θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρριψη». 

Στη δήλωση του υπουργού (στο CNN Ισπανίας) και σε ανακοινώσεις εκπροσώπων στην Ουάσιγκτων περί επισήμου διαβήματος στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης απάντησε με σαρδόνιο χιούμορ:

« Ειλικρινά δεν κατανοώ αυτή την έκρηξη οδύνης των Αμερικανών συναδέλφων. Όταν ενεργούν σε επιχειρησιακή εγγύτητα στη ναυτική βάση του Στόλου της Βαλτικής, η αρχή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας του αμερικανικού αντιτορπιλικού δεν ακυρώνει την αρχή της ελεύθερης αεροπλοΐας των ρωσικών αεροπλάνων.»

Το αντιτορπιλικό  Ντόναλντ Κουκ  είχε αποπλεύσει στις 8 Απριλίου από την  ισπανική βάση της Ρότα, στις 11/4 ήταν στο πολωνικό λιμάνι Γδύνια, από όπου απέπλευσε στις 14 για το λιμάνι Κλάϊπεντε της Λιθουανίας, παραπλέοντας το ρωσικό Καλίνινγκραντ, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων. Είναι αντιτορπιλικό εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης επισήμανσης και πυραύλων Aegis. Το γραφείο τύπου του αμερικανικού ναυτικού είχε περιγράψει την αποστολή του ως περιπολία αντιπυραυλικής υποστήριξης των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Λίγες μέρες μετά την  πτήση πάνω από το αντιτορπιλικό, ρωσικό καταδιωκτικό πέταξε σε απόσταση 16 μέτρων από αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο, πάλι στη Βαλτική Θάλασσα. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν με νέες διαμαρτυρίες και με την αποστολή καταδιωκτικών Stealth F-22 στη Ρουμανία, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και 400 χιλιόμετρα από τη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Υπήρξε όμως και άλλο παρόμοιο επεισόδιο προ οκταημέρου στην βορειοανατολική Ασία, το οποίο αμερικανικές πηγές κατέταξαν στις ρωσικές αεροπορικές προκλήσεις σε βάρος αμερικανικών σκαφών και αεροπλάνων. Σ’ αυτό, ένα ρωσικό Mig-31 πέταξε σε απόσταση 16 μέτρων από ένα αναγνωριστικό  και ανθυποβρυχιακό αεροπλάνο Ρ-8 του αμερικανικού ναυτικού, που περιπολούσε στην περιοχή της Χερσονήσου της Καμτσάτκα.
Οι ίδιες  πηγές του αμερικανικού ναυτικού πρόσθεταν ότι το επεισόδιο συνέβη πλησίον της ρωσικής πόλης Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάσκυ, λιμένα που βρίσκεται στο νοτιανατολικό άκρο της χερσονήσου –γεγονός που εξηγεί γιατί οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να ενθουσιαστούν με την επίσκεψη. Ιδίως όταν η Καμτσάτκα είναι η κύρια στρατιωτική βάση τους στον Ειρηνικό, στην οποία  επικεντρώνεται η προσπάθεια ανάπτυξης των ρωσικών δυνάμεων,  σε αντιστάθμισμα του νέου «αμερικανικού άξονα» προς την Ασία. Και ιδιαίτατα όταν αυτή η πτήση του Ρ-8 εντάσσεται σε επιχειρήσεις κατασκόπευσης της εγκατάστασης ενός νέου ρωσικού πυραυλικού υποβρυχίου στη βάση του Πετροπαβλόφσκ.

Μια μέρα μετά το επεισόδιο ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού άρχιζε ασκήσεις στη  Θάλασσα της Ιαπωνίας και παράλληλα στην περιοχή του Πετροπαβλόφσκ θα διεξάγονταν ασκήσεις πυραύλων και πυροβολικού.

Αντιδράσεις προστασίας των ρωσικών νέων όπλων και βάσεων, από αμερικανικές  κατάφωρες επιχειρήσεις  κατασκόπευσης και καταγραφής επί ρωσικών εδαφών, είναι που τροφοδοτούν κάθε τόσο στεντόρειες καταγγελίες  και ψυχροπολεμική προπαγάνδα για ρωσική επιθετικότητα και επεκτατισμό. Ρωσικά μέσα διερωτώνται πως θα αντιδρούσαν  στην Ουάσιγκτων εάν ρωσικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα πετούσαν στα όρια του Νόρφολκ ή του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας…

Αλλά με τη θεωρία του Exceptional Nation ( Υπέροχου ΄Εθνους), που διατύπωσε η Ωλμπράϊτ  (των βομβαρδισμών της Σερβίας) και την επαναδιακήρυξε ο Ομπάμα, προ μηνών στο Κογκρέσο, στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο ισχύει ο κανόνας  για «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Την εξήγηση του οποίου επαναλαμβάνει ο Ομπάμα, σε απόσπασμα που καθημερινά μεταδίδει το ρωσικό κανάλι Ρ.Τ. –προς φρονηματισμό:
«Οccasionally we have to twist the arms of the countries that won’t do what we need them to do…» Δηλαδή « κάποτε είμαστε αναγκασμένοι να στραμπουλίξουμε το μπράτσο χωρών που δεν κάνουν ό,τι έχουμε ανάγκη να κάνουν.»

Ρωσία και Κίνα (και μερικοί άλλοι) ξεγλιστρούν τελευταία, σιωπηρά αλλ’ αποφασιστικά, από την κατηγορία των απειλούμενων χεριών. Και αυτό προκαλεί ολοένα εκρηκτικώτερες νευρικές κρίσεις.

1 σχόλιο:

  1. Μονο πότε κανα απ'αυτα τα χερια που προσπαθουν να στραμπουληξουνε θα τους μπει βαθεια στον κωλο κι εγω δεν ξερω. Αντε γιατι πολλη φορα πηρανε κι εχουν καβαλησει οχι απλα καλαμι - μπαμπου ολακερο εχουνε καβαλησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.