19/2/16

Μειονοτικό Δημοτικό Μυρτίσκης: Χωρίς μαθήματα ελληνικών. Μόνο τουρκικά! Τα εγκλήματα συνεχίζονται...

Εδώ και λίγους μήνες το μειονοτικό δημοτικό  σχολείο στο Πομακοχώρι Μυρτίσκη  του ν. Ροδόπης δεν έχει ελληνόφωνο  πρόγραμμα. Η δασκάλα που έκανε  τα παιδιά μαθήματα στα ελληνικά  έμεινε έγκυος και έτσι αποχώρησε  με μακροχρόνια άδεια. Από κει και  πέρα τα πάντα έμειναν   όπως είχαν.  Δηλαδή, τα μαθήματα στην τουρκική  συνεχίζονται κανονικά και τα παιδιά  πηγαίνουν στα σπίτια τους πιο νωρίς,  αφού δεν υπάρχει κανείς για να τους διδάξει τα ελληνικά.
Φυσικά, για διδασκαλία Πομακικής μη ρωτάτε...
  
Οι κάτοικοι του χωριού, αφού είδαν και απόειδαν  από την αδιαφορία του κατ  ευφημισμόν αποκαλούμενου  «κράτους» αναγκάστηκαν να διαμαρτυρηθούν στις αρχές.  Πήγαν λοιπόν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αφού  πήραν ...υποσχέσεις γύρισαν στα σπίτια τους! Επίσης,  πήγαν στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά,  ο οποίος επίσης τους ...υποσχέθηκε ότι το πρόβλημα θα  λυθεί!
  
Μετά από πολύ καιρό, η ... λύση βρέθηκε! Οι  υπεύθυνοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν να  στέλνουν κάθε Παρασκευή, η οποία είναι ημέρα που δεν  γίνεται μάθημα στα μειονοτικά σχολεία (ημέρα που έχει  λειτουργία στο τζαμί, είναι το αντίστοιχο της Κυριακής για  τα δημόσια σχολεία,), την δασκάλα που κάνει μάθημα στη  γειτονική Άνω Βυρσίνη, να κάνει λίγες ώρες ελληνικά στα  παιδιά! Πρόκειται προφανώς για κοροϊδία και εμπαιγμό  των γονιών και για πλήρη υποβάθμιση και υπονόμευση της  ελληνόφωνης εκπαίδευσης στα ορεινά Πομακοχώρια.

Τη στιγμή που πολλοί γονείς με αίτημά τους ήθελαν να γίνει και ολοήμερο το σχολείο στη Μυρτίσκη για να μπορούν οι μαθητές να έχουν πιο πολλές ώρες ελληνικών,  τώρα βρίσκονται στη θέση τα παιδιά τους για  μία (1) μόνο ημέρα την εβδομάδα και για λίγες  ώρες να κάνουν ελληνικά.
  
Η υπόθεση, δεν είναι πρωτοφανής.  Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν και οι γονείς της Οργάνης που είχαν αποφασίσει  να στείλουν τα παιδιά τους στο δημόσιο  νηπιαγωγείο Οργάνης, το οποίο για πρώτη  φορά λειτούργησε το Δεκέμβριο του 2013.  Μέχρι τότε λειτουργούσε (και λειτουργεί)  το παράνομο «τουρκικό» νηπιαγωγείο και  το δημόσιο παρέμενε κλειστό λόγω απειλών των φανατικών στους γονείς να μην  στείλουν τα παιδιά τους στο «ελληνικό» νηπιαγωγείο.
  
Αφού λοιπόν κάποιοι γενναίοι γονείς έστειλαν τα παιδιά τους στο δημόσιο  νηπιαγωγείο, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα η νηπιαγωγός έμεινε έγκυος και  έφυγε. Αντί, να αντικατασταθεί αμέσως από κάποια/ο άλλη/ο νηπιαγωγό, η θέση  έμεινε κενή και τα παιδιά που επέλεξαν το δημόσιο νηπιαγωγείο κοιτούσαν με λύπη  το σχολείο κλειστό, την ίδια ώρα που λίγο πιο κάτω, το παράνομο τουρκο-νηπιαγωγείο  λειτουργούσε μια χαρά.
  
Τότε, με πρωτοσέλιδο της ΖΑΓΑΛΙΣΑ στο φ.73 κάναμε γνωστό το θέμα  στο πανελλήνιο και έγινε και επερώτηση στη βουλή, με αποτέλεσμα το σχολείο να  αποκτήσει κανονικά νηπιαγωγό. Ήταν μία ακόμη επιτυχία της εφημερίδας μας, μία  από τις πολλές που έχουμε στα τόσα χρόνια που αγωνιζόμαστε για τους Πομάκους.
  
Σήμερα, λοιπόν τα ερωτήματα είναι τα εξής: Μέχρι πότε θα κοροϊδεύουν τους κατοίκους οι διάφοροι ανευθυνο – υπεύθυνοι; Ως πότε θα αντιδρούν με ευαισθησία  μηρυκαστικού; Πότε το κράτος (πρωτοβάθμια εκπαίδευση, υπουργείο Παιδείας), θα  κινητοποιηθεί για να στείλει αμέσως δάσκαλο ή δασκάλα στο μειονοτικό σχολείο της  Μυρτίσκης να διδάξει ελληνικά;

Άρθρο του  Κεμάλ Φαρζλή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.