29/1/16

Κυπριακό: Συμφώνησαν σε θέματα μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων

Στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συμφώνησαν στη σημερινή συνάντησή τους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. 
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική, αν και, όπως έκανε γνωστό, «σήμερα δεν έγινε διαπραγμάτευση επί της ουσίας».
Ο Κύπριος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε πως υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμα πιο έντονα, να γίνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας και να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς την περαιτέρω σμίκρυνση διαφορών και συζήτηση ζητημάτων που αφορούν τεχνική επεξεργασία θεμάτων, «έτσι ώστε αν και εφόσον καταλήξουμε να μπορούν από την πρώτη μέρα να εφαρμοστούν».
Σε ερώτηση αν θα δοθεί προτεραιότητα σε κάποια κεφάλαια, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως θα γίνει μια γενική ανασκόπηση, όπου θα επανεξεταστούν οι υφιστάμενες διαφορές και το μέγεθος της απόστασης, προκειμένου αυτή να σμικρυνθεί και να υπάρξουν συγκλίσεις.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι επόμενές τους συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 26 Φεβρουαρίου.
O ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε δήλωσε ότι η διεθνής υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, είναι ισχυρότερη από ποτέ. «Παραμένουν κάποια πολιτικά θέματα, για τα οποία δεν υπήρξε συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά που αφορά την προετοιμασία για μια πιθανή εφαρμογή της λύσης.
Ο κ. Άιντε επισήμανε ότι διεξάγεται σοβαρή δουλειά για το ζήτημα της χρηματοδότησης της λύσης, από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ήδη υπάρχουν συζητήσεις με σημαντικούς επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στην οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.