30/10/15

«Πρόθυμο για συμβιβασμό» το Ιράν στις συζητήσεις για τη Συρία

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Φωτογραφία αρχείου
Τις παραμονές των διεθνών συνομιλιών στη Βιέννη για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στον τετραετή εμφύλιο στη Συρία, το Ιράν άφησε να εννοηθεί πως είναι πρόθυμο να κάνει πίσω στην επιμονή του να παραμείνει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπάσαρ αλ Άσαντ. 
Ανώτατος αξιωματούχος από τη Μέση Ανατολή ο οποίος είναι γνώστης της θέσης του Ιράν, είπε χθες στο Reuters ότι το Ιράν θα μπορούσε να δεχθεί μια μεταβατική φάση έξι μηνών, μετά από την οποία η τύχη του Άσαντ θα κρινόταν σε βουλευτικές εκλογές. «Οι συνομιλίες αφορούν συμβιβασμούς, και το Ιράν είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμό, δεχόμενο τον Άσαντ στην εξουσία για έξι μήνες. Ασφαλώς, θα εναπόκειται στο συριακό λαό να αποφασίσει για τη μοίρα της χώρας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι σημερινές συνομιλίες στη Βιέννη είναι οι πρώτες σε ανώτατο επίπεδο στις οποίες οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον δέχτηκαν να συμμετάσχει και το Ιράν. Η Τεχεράνη άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία. «Το Ιράν δεν επιμένει να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία για πάντα» είπε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Τεχεράνης στη Βιέννη, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα.
Ενώ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για την πιθανότητα σημαντικής εξέλιξης στις συνομιλίες σήμερα - ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η Τεχεράνη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το κύρος της για να προωθήσει μια ταχύτερη πολιτική μετάβαση στη Συρία. Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι «το να αποκλείσουμε το Ιράν και τη Ρωσία από τις συνομιλίες αυτές θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία».
Η Ρωσία έχει ζητήσει εκλογές στη Συρία, ενώ βομβαρδίζει στόχους που διατείνεται ότι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος. Οι περισσότερες επιθέσεις της όμως αφορούν άλλες ομάδες που αντιμάχονται τον Άσαντ στις οποίες περιλαμβάνονται και αρκετές που υποστηρίζονται από τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Ρώσος ομόλογός του Σερκέι Λαβρόφ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και  οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, το Κάταρ, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της Αιγύπτου, και των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.