29/10/15

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στη Σαββαϊδου από την εισαγγελία Διαφθοράς

Κατηγορείται για απόπειρα απιστίας για την υπόθεση «παγώματος» προστίμου 78 εκατ. ευρώ
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στη Σαββαϊδου από την εισαγγελία Διαφθοράς
Βασιλική Κόκκαλη
 Κατηγορούμενη για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου είναι πλέον η πρώην Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία την περασμένη Δευτέρα είχε περάσει το κατώφλι των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Α. Τριανταφύλλλου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτη, τότε, για την υπόθεση «παγώματος» φορολογικού προστίμου που είχε επιβληθεί σε εταιρεία ύψους 78 εκατ. ευρώ.

Πλέον, τρεις ημέρες μετά το γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε η κυρία Σαββαΐδου, η εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της σε βαθμό κακουργήματος, καθιστώντας την έτσι και επισήμως κατηγορούμενη.

Η Κατερίνα Σαββαϊδου – που παύθηκε από τα καθήκοντά της με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα – βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το κακορυγηματική κατηγορία που αφορά σε απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρ' ότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της πρώην Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων φέρεται απλώς να «πάγωσε» επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην κυρία Σαββαίδου καταλογίζεται ότι ανέσυρε μια ήδη κατατεθείσα αίτηση της εταιρίας από το 2013 και διέταξε επανέλεγχο χωρίς όμως να έχουν προκύψει νέα στοιχεία , όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι σχετικές εισηγήσεις που δέχονταν από τα αρμόδια όργανα ήταν αρνητικές.  Σύμφωνα με την κατηγορία, η Κατερίνα Σαββαϊδου αποφασίζοντας τον επανέλεγχο της υπόθεσης «απέβλεπε στη μείωση έως και την εξάλειψη του επιβαλλόμενου πρόστιμου».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο μέσω ιστοσελίδας  και ενέπλεκε την κυρία Σαββαΐδου στον επανέλεγχο του προστίμου. Μάλιστα, η υπόθεση της συγκεκριμένης εταιρίας έχει παραπεμφεί και στη Δικαιοσύνη ως τοκογλυφία με εμπλεκομενο μάλιστα στην υπόθεση πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σαββαΐδου  στο υπόμνημα που κατέθεσε στους δυο εισαγγελείς, φέρεται να αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αναφέροντας   μεταξύ άλλων πως σε ολόκληρη τη θητεία της κινήθηκε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο, δεν είναι η μόνη που έχει ανοιχτή στη Δικαιοσύνη η κυρία Σαββαΐδου. Σε βάρος της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο της καταβολής του 20% επί των διαφημίσεων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

http://www.protothema.gr/politics/article/522320/dioxi-se-vathmo-kakourgimatos-sti-savvaidou-apo-tin-eisaggelia-diafthoras/

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.