22/10/15

Ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για το προσφυγικό / Τι συζήτησαν Θ. Δρίτσας και Τούρκος Πρέσβης

Για το μεταναστευτικό συζήτησαν την Τετάρτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο τούρκος πρέσβης κ. Κερίμ Ουράς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο πρεσβευτής, αφού συνεχάρη τον υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, επισημαίνοντας τις σοβαρές προεκτάσεις που συνεπάγεται η διαχείριση του εντός Τουρκίας και τονίζοντας με έμφαση την απότομη διόγκωση των μετακινούμενων πληθυσμών, γεγονός που απαιτεί τόσο διμερείς όσο και πολυμερείς συνεργασίες. Εξέφρασε, επίσης, την πρόβλεψη για μελλοντική επιδείνωση του ζητήματος. Επιπλέον ο τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων εμβάθυνσης της συνεργασίας Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και Τουρκικής Ακτοφυλακής, με στόχο την αντιμετώπιση της δράσης των οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών/προσφύγων και απηύθυνε πρόσκληση στον υπουργό να επισκεφθεί την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Θ. Δρίτσας, «συμμεριζόμενος την ανησυχία του Τούρκου πρέσβη για περαιτέρω όξυνση του μεταναστευτικού ρεύματος, επισήμανε τον προσφυγικό πλέον χαρακτήρα των μετακινούμενων πληθυσμών, η διαχείριση των οποίων εντός της επικράτειας εκάστου κράτους διέλευσης, θέτει τις αρμόδιες κρατικές δομές ενώπιον πολυεπίπεδων προκλήσεων, με πιο πιεστικές εκείνες της ασφάλειας και του σεβασμού των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των προσφύγων».

Ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε περαιτέρω ότι, η επίσκεψη του τούρκου πρέσβη συμπίπτει με τη συμπλήρωση 500.000 μεταναστών - προσφύγων που από 01/01/2015 αποβιβάστηκαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια, «γεγονός που αναδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος διαχείρισης των υπόψη προσώπων, καθώς παρ' όλες τις αντιξοότητες που διατρέχει αυτή την περίοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να υποδέχεται, να καταγράφει και να ταυτοποιεί όλα τα νεοεισερχόμενα πρόσωπα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ακόμη ότι ο κ.Δρίτσας «υπογραμμίζοντας στη συνέχεια με έμφαση την εκρηκτική άνοδο που σημειώνουν οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια την τρέχουσα περίοδο, τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας των δύο πλευρών με στόχο την ομαλοποίηση της εξελισσόμενης κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, επισήμανε τις υψηλές προσδοκίες της Ελληνικής πλευράς από τη συντονισμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, να είναι αποτέλεσμα των υπόψη δράσεων η εξεύρεση τρόπων ικανοποίησης των δικαιωμάτων των μετακινούμενων πληθυσμών, προτού αυτοί φτάσουν στα Τουρκικά παράλια στο Αιγαίο».

Αναφερόμενος επίσης στο ισχύον πλαίσιο συνεργασίας Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. και Τουρκικής Ακτοφυλακής, τόνισε την ανάγκη αμοιβαία εποικοδομητικής συνεργασίας, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «...είναι προτιμότερο να διαχειρίζεσαι την ασφάλεια των ανθρώπων παρά τον κίνδυνο τους».

Επιπροσθέτως αναφορικά «με την καταστολή δράσης των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης και τονίζοντας την ανάλγητη και κερδοσκοπική συμπεριφορά που επιδεικνύουν έναντι των μετακινούμενων πληθυσμών, ο υπουργός επισήμανε ότι, ο έλεγχος της δράσης και η εξάρθρωση τους πρέπει να αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας και για τις δύο πλευρές».
BHMA

2 σχόλια:

  1. Ένας ακατάλληλος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε διαπιστευτήρια δουλικότητας στον Τούρκο Πρέσβη, εν γνώσει του Έλληνα πρωθυπουργού και των δύο "λεόντων" του, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένου.
    Ο αντίκτυπος της υποτελούς στάσης του Δρίτσα αντανακλά ευθέως στους ανωτέρω κρατικούς λειτουργούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντε ρε Θοδωρή και είσαι και Πειραιώτης ! Και λες ότι είσαι και αριστερός, τρομάρα σου !!!
    Τι σαχλαμάρες κάθεσαι και λές με τον τούρκικο μπαγλαμά;
    Συμπληρώθηκαν, 500.000 αφίξεις φυγάδων από τα Μικρασιατικά , Ιωνικά κυρίως, παράλια που σήμερα ελέγχει η τούρκικη κυβέρνηση, μέσα στο 2015. Και κάθεσαι και αναλύεις μπαμπακίες τής κυρά Τασίας σου, για τον προσφυγικό ή μη χαρακτηρισμό τους, αντί να τρίψεις στα μούτρα τού υποκρίταρου μεμέτη τις υποχρεώσεις τής κυβέρνησής του για επαναποδοχή των φυγάδων που προωθούνται από την σημερινή επικράτειά της.
    Ως εάν να αγνοούσες ότι οι φυγάδες αυτοί είναι θύματα τού πολέμου και των σφαγών που υποκινεί το τούρκικο σύστημα, λόγω τής ιδεοληπτικής πια, υστερικής εμμονής τού γιαλαντζί σουλτανίσκου και τού νεοθωμανικού κυκλώματός του να καταλύσουν την κυβέρνηση τού Αλουίτη/Σιίτη Μπασάρ Αλ Άσσαντ.
    Θοδωρή Δρίτσα, Υπουργέ με το ξεκούμπωτο πουκάμισο τής αριστερής βιτρίνας, είχες μπροστά σου εκπρόσωπο των υπαίτιων για τον κατατρεγμό και τον εκπατρισμό εκατομμυρίων συνανθρώπων μας , λόγω ενός πολέμου ο οποίος έχει μάλιστα έντονο και θρησκευτικό χαρακτήρα, και σύ τον χάϊδευες με ευγένειες και βελούδινες προσφωνήσεις, σχεδόν υποτελικές.
    Ντροπή βρε Θοδωρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.