30/9/15

Τί αποκάλυψε η Περιστέρη για τον τάφο της Αμφίπολης - Στοιχεία του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ
Τί αποκάλυψε η Περιστέρη για τον τάφο της Αμφίπολης - Στοιχεία του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Τα μυστικά των ευρημάτων του λόφου Καστά και του τάφου της Αμφίπολης αποκάλυψε η επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην ομιλία της, η κα Περιστέρη αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη.
Μεταξύ άλλων, η κα Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα. Επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.
«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές. «Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.
Επίσης αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο σημείωσε ότι τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.
«Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
- Χαιρετισμός του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
- «Αποτελέσματα γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών στον Καστά, Καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
- «Ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης: Ανασκαφική Έρευνα 2012-2014», Κατερίνα Περιστέρη, Αρχαιολόγος, Ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης, Προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΨΕΥΤΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Η ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΞΕΡΑΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3000 ΧΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΨΕΥΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΣΤΟΜΙΣΟΥΝ. ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΒΟΥΛΩΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΒΟΥΛΟΚΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΙΛΑΝΕ, ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. Α ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ ΕΙΣΤΕ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ. ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.