30/9/15

Τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη (φωτ. αρχείου).
«Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της φιλίας και της από κοινού φροντίδας για την ειρήνη στην περιοχή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε χθες με τους ομολόγους του της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη και της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι. 
Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, στη συνάντηση έγινε προετοιμασία για την τριμερή συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα. «Φροντίδα μας είναι η ευμάρεια των λαών μας, η σταθερότητα και σταθεροποίηση της περιοχής, η μάχη ενάντια στον εξτρεμισμό, η προστασία των κοινοτήτων που υπάρχουν σε όλη τη Μέση Ανατολή τόσο πολιτισμικών όσο και θρησκευτικών» τόνισε, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση προς τους δύο συναδέλφους του να επισκεφθούν την Αθήνα από τις 18-20 Οκτώβρη, για τη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται για την προστασία των πληθυσμών της Μέσης Ανατολής.
Ερωτηθείς αν καθορίστηκε η ημερομηνία της τριμερούς συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση «θεσμό», προσθέτοντας πως σήμερα θα κυκλοφορήσει το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε. «Ήταν πάρα πολύ ουσιώδης η συζήτησή μας, αφορούσε θέματα της περιοχής μας, τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ, και είδαμε ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας και όλα τα παρελκόμενα, τρομοκρατία και πρόσφυγες. Επίσης, το θέμα της Λιβύης», είπε.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τη συνέχιση της παράδοσης των τριμερών συναντήσεων.
«Προσβλέπουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Η συνάντηση αυτή είναι η αναγνώριση των ισχυρών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των τριών χωρών» ανέφερε. Σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Σούκρι είπε πως ήταν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά και αφορούσαν στην ενίσχυση των δεσμών των τριών χωρών, αλλά και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που όλοι αντιμετωπίζουν και συνδέονται με τις συγκρούσεις στην περιοχή.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.