29/8/15

Κούρδοι βουλευτές του HDP σε υπουργεία

AFP, REUTERS Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε χθεσινή σύσκεψη, στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Αγκυρα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρκικού κράτους, βουλευτές φιλοκουρδικού κόμματος αναλαμβάνουν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Αν και λόγος γίνεται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει την Τουρκία στις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, η εξέλιξη αυτή έχει την αυτονόητη σημασία της, τόσο από συμβολική όσο και από πολιτική σκοπιά. Ακόμη περισσότερο, καθώς συμπίπτει με μια περίοδο υποτροπής του κουρδικού προβλήματος, με φόντο τον διμέτωπο «αντιτρομοκρατικό» αγώνα που έχει κηρύξει η Αγκυρα στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», από τη μια πλευρά, και στην κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ, από την άλλη.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απεδέχθη χθες το βράδυ την πρόταση σχετικά με τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, την οποία είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Είχαν προηγηθεί χρονοβόρες, αλλά ατελέσφορες διαβουλεύσεις του Νταβούτογλου, επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων. Ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να μεταβιβάσει τη διερευνητική εντολή στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος CHP, καθώς δεν υπήρχε εξ αντικειμένου, με βάση τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων, η δυνατότητα συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού ο οποίος θα υποστηριζόταν από την πλειοψηφία της Βουλής.

Στόχος η αυτοδυναμία

Κυβερνών κόμμα της Τουρκίας από το 2002, το ΑΚΡ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει αυτήν τη φορά κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, κάτι που ελπίζει να το πετύχει την 1η Νοεμβρίου.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που πρότεινε ο κ. Νταβούτογλου, τα περισσότερα υπουργεία προορίζονταν για βουλευτές του ΑΚΡ και ανεξάρτητους. Ωστόσο, δύο ή τρία –ανάλογα με τις δημοσιογραφικές πηγές– υπουργεία επρόκειτο να ανατεθούν στο φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP, ο ηγέτης του οποίου, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επιβεβαίωσε χθες τη συμμετοχή του κόμματός του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ενα άλλο υπουργείο επρόκειτο να ανατεθεί στον Τουργκούλ Τουρκές, βουλευτή του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), ο οποίος εκπροσωπεί τη σκληροπυρηνική εθνικιστική Δεξιά. Γιος του Αλπαρσλάν Τουρκές, ιδρυτή του ΜΗΡ, ο Τουργκούλ Τουρκές αψήφησε την κομματική γραμμή για σαμποτάρισμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και καταδικάστηκε, για την ανταρσία του αυτή, από την ηγεσία του. Το κεμαλικών προσανατολισμών CHP, επίσης, απέχει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, το ΑΚΡ θα δυσκολευτεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία, καθώς συγκεντρώνει το 38,9% των προτιμήσεων ψήφου έναντι 40,7%, που απέσπασε τον Ιούνιο. Μικρές διακυμάνσεις εμφανίζουν τα ποσοστά και των άλλων κομμάτων
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.