30/7/15

Ρωσία: Οι τουρκικές καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την κατασκευή του TurkStream

EPA/MAXIM SHIPENKOV
«Εάν η κατασκευή δεν ξεκινήσει σύντομα, είναι προφανές ότι ο προγραμματισμός θα πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ (φωτ. αρχείου). 
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο να καθυστερήσει εάν η αρχική συμφωνία δεν υπογραφεί σύντομα από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας. 
Το προτεινόμενο έργο με την ονομασία TurkStream προβλέπει την τοποθέτηση σωλήνων κάτω από την επιφάνεια της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Τουρκία κάθε χρόνο, ενώ η έναρξη κατασκευών του έργου είχε οριστεί αρχικά για το 2017.
Ωστόσο η ρωσική ανάδοχος εταιρεία Gazprom δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την κατασκευή καθώς η Άγκυρα καθυστερεί να απαντήσει στην προσφορά της Ρωσίας για διακυβερνητική συμφωνία όσον αφορά την πρώτη φάση του έργου. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η επικρατούσα θεωρία είναι ότι η Τουρκία επιθυμεί μία ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση στην τιμή φυσικού αερίου προτού προχωρήσει με τη συμφωνία.
«Εάν η κατασκευή δεν ξεκινήσει σύντομα, είναι προφανές ότι ο προγραμματισμός θα πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.
Το έργο TurkStream αποσκοπεί στην παράκαμψη της Ουκρανίας ως βασική χώρα διέλευσης για τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ένα έργο που έχει σκοπό να μεταφέρει συνολικά 63 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία και τη νότια Ευρώπη μέσω της Ελλάδας έως το 2020.
Νωρίτερα τον Ιούλιο η Gazprom ακύρωσε το συμβόλαιό της με την ιταλική εταιρεία Saipem, με αντικείμενο τη δημιουργία συνδέσμου με την Τουρκία, ωστόσο οι Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Μόσχα συνεχίζει να εργάζεται για την ολοκλήρωση του έργου.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.