30/7/15

Έτοιμη η Μόσχα να αντιμετωπίσει μαζί με τις ΗΠΑ το Ισλαμικό Κράτος

Ελένα Τσερνιένκο, Kommersant
Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών για αντιτρομοκρατικά θέματα, στρατηγός Ολέγκ Σιρομόλοτοφ μιλάει για τα προβλήματα που υπάρχουν παγκοσμίως στον τομέα της ασφάλειας, και για τις δυνατότητες συνεργασίας Μόσχας-Ουάσιγκτον.
Ο στρατηγός Ολέγκ Σιρομόλοτοφ διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών για αντιτρομοκρατικά θέματα το φετινό Μάρτιο, αναλαμβάνοντας μια θέση, η οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Πριν περάσει στο υπουργείο Εξωτερικών, ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και ειδικότερα, ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας στο Σότσι.
Ο Σιρομόλοτοφ μίλησε για την επίδραση της ουκρανικής κρίσης στη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και για το … μυστικό των επιτυχιών του Ισλαμικού Κράτους.
Kommersant: Ποια είναι η σημασία της εμφάνισης στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας της θέσης του υφυπουργού για αντιτρομοκρατικά θέματα;
Ολέγκ Σιρομόλοτοφ: Η συγκεκριμένη απόφαση έχει απόλυτα προφανή πολιτικό στόχο, ένα στόχο εξωτερικής πολιτικής. Είναι ανάγκη να ενταθεί η διεθνής αντιτρομοκρατική συνεργασία και κατά συνέπεια να ενισχυθεί στα πλαίσια αυτά ο ρόλος της Ρωσίας.  
ΕΡ: Πώς επηρεάζει συνολικά η σημερινή αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης, λόγω Ουκρανίας, τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας; 
Ο κόσμος εισήλθε στην εποχή της αβεβαιότητας 
Ετσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα στο διεθνές πολιτικό-διπλωματικό σκηνικό, δεν μπορεί να γίνει λόγος για καλοκαιρινή ανάπαυλα. Παρόλα αυτά, ενόψει του Αυγούστου, μπαίνουμε σε μια πιο ήσυχη φάση. Ποια είναι όμως, τα κυριώτερα εκκρεμή ζητήματα, μέχρι το Φθινόπωρο;
ΑΠ: Λόγω των διαφωνιών στο θέμα της Ουκρανίας οι Δυτικοί πάγωσαν διάφορες μορφές αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, για παράδειγμα, στην «Ομάδα των οκτώ», στο Συμβούλιο Ρωσία-ΝΑΤΟ, στους μηχανισμούς διμερών διαβουλεύσεων. Σε αυτό τον κατάλογο των χαμένων δυνατοτήτων, μπορούν μάλλον να προστεθούν και οι τακτικές μέχρι πρότινος (δυο φορές το χρόνο) διαβουλεύσεις με την ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο επόμενος γύρος μετατίθεται διαρκώς από τους Ευρωπαίους εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με διάφορα αστήρικτα προσχήματα…
Θέλω να τονίσω ότι η πολυμερής αντιτρομοκρατική συνεργασία δεν εξαντλείται σε καμιά περίπτωση στις μορφές που αυτή υλοποιείται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Τα ζητήματα αυτά υφίστανται σε όλες τις κατευθύνσεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, κατά κύριο λόγο στις σχέσεις με τους στενούς εταίρους μας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε διεθνείς οργανισμούς, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας και στο εξής, όπως φαίνεται, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στη BRICS…
ΕΡ: Ωστόσο, τη Ρωσία ενδιαφέρει η αποκατάσταση της συνεργασίας με τη Δύση στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας;
ΑΠ: Ναι, αλλά ακριβώς στον ίδιο βαθμό, όπως και τους Δυτικούς εταίρους μας.

Συνεργασία Μόσχας - Ουάσιγκτον

ΕΡ: Ποια σχήματα συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ;
ΑΠ: Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες η διμερής συνεργασία όσον αφορά την αντιτρομοκρατική ατζέντα, σε κάποιο βαθμό συνεχίζεται, κι αυτή συμπεριλαμβάνει και την εξάλειψη της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.
Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ανάμεσα σ’ εμάς και τους Αμερικάνους συνεχίζεται σταθερά ο διάλογος για το πρόβλημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρημάτων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τόσο στην πλατφόρμα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος (Financial Action Task Force on Money Laundering – FATF), όσο και σε διμερές επίπεδο. Η εποικοδομητική πρακτική συνεργασία με τις ΗΠΑ συνεχίζεται και σε μια σειρά από άλλες σημαντικές περιφερειακές πλατφόρμες.
Κατά πρώτο λόγο αυτό αφορά την ομάδα εργασίας της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το σχήμα των διασυνοδικών συναντήσεων του περιφερειακού φόρουμ της Ένωσης των Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνικού εγκλήματος. Αυτή η ωφέλιμη πρακτική πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους μηχανισμούς πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας με τη συμμετοχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Τέλος, πρέπει να σκεφτούμε για την αναβίωση της απευθείας διμερούς αντιτρομοκρατικής συνεργασίας στην υφιστάμενη μορφή των ρωσο-αμερικανικής ομάδας εργασίας. Θέτω ενώπιόν μου το στόχο να συνομιλήσω γι’ αυτό με τους Αμερικάνους.

Τα μυστικά του ISIS

ΕΡ: Τι είναι αυτό που κάνει το ΙΚ τόσο ενεργό και επιτυχημένο;
ΑΠ: Φυσικά, μπορούμε να αναγνωρίσουμε στους ιδεολόγους και ηγέτες του ΙΚ κάποιες απολύτως συγκεκριμένες επιτυχίες, πολιτικές, προπαγανδιστικές και οργανωτικές. Οι εξτρεμιστές αναμφίβολα εκμεταλλεύονται επιδέξια την αδικία, τις αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου, που κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στις πολυάριθμες πολιτικές και εσωτερικές κρατικές διενέξεις.
Ωστόσο και σε αυτή την κατάσταση, χωρίς την απόλυτα συγκεκριμένη εξωτερική βοήθεια, ούτε η Αλ Κάιντα κάποτε, ούτε το ΙΚ τώρα, δεν θα είχαν καταφέρει να αποκτήσουν τέτοια οντότητα και ισχύ. Και το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στην έλλειψη συντονισμού των διεθνών ενεργειών, αλλά και στην απροθυμία των κρατών να πολεμήσουν την τρομοκρατία χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά, χωρίς πολιτικοποίηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.